1. Robochim
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – Mesaroș&Popa
Domeniu proiect: chimie, informatică, IT și electronică
Loc de desfășurare: Școala Gimnazială Ovid Densusianu – Făgăraș
Ideea de bază a proiectului este metoda de învățare Learning-by – doing și are drept scop formarea și dezvoltarea abilităților și deprinderilor practice ale elevilor, stârnirea interesului pentru robotică, programare și investigare a fenomenelor chimice prin realizarea de ateliere de experimente chimice și construirea, programarea și controlul roboților într-un mod practic și interactiv.
Categorie beneficiari: copii din clasele VI – VIII
Buget: 12000 lei
2. În rețea cu Științescu
Organizație aplicantă: Asociația Jugendzentrum Seligstadt
Domeniu proiect: mediu natural, matematică, informatică, biologie, chimie, fizică, electronică, arte
Loc de desfășurare: Bărcut și Seligstadt
Universitatea Copiilor Bărcut și-a creat de-a lungul anilor un set impresionant de programe STEAM disponibile a fi implementate la diferitele activități cu copiii care participă în taberele și activitățile de la Bărcut. Științescu a contribuit în mod esențial la elaborarea sau aprofundarea atelierelor numite Șantierul Copiilor, Electronică, Muzică, Acustică, Mecanică, Reciclare Plastic și Muzeul Online. În perioada proiectului, Științescu va fi invitat prin profesorii lui din Țara Făgărașului să profeseze la Universitatea Copiilor creând astfel o rețea între ei. O altă latură a a proiectului va fi crearea unui muzeu al copiilor. De-a lungul anilor în diferitele ateliere ale Universității Copiilor s-au creat și achiziționat obiecte care pot servi ca exponate interactive pe care se poate pune mâna, cu care se poate experimenta.
Categorie beneficiari: copii cu vârsta cuprinsă între 7 – 14 ani
Buget: Buget: 9250 Lei
3. UP! Back for more
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă format din liceeni – Robomania
Domeniu proiect: robotică, IT-ul, electronica, fizică și informatică
Loc de desfășurare: Făgăraș
Prin proiectul UP!Back for more, tinerii liceeni vor combina lumea imprimantelor 3D cu lumea dronelor, construindu-le și utilizând părți printate, în modalitate 3D, pentru ele. Vor învăța colegii participanți la activitățile din cadrul proiectului atât să programeze, piloteze cât și să construiască aceste drone. Dorința lor este de a-și dezvolta experiența acumulată prin proiectul UP! implementat anul trecut prin dotarea dronelor cu camere video, senzori și folosirea lor în activități practice din domeniile vizate de utilizare a dronelor împreună cu un număr de aproximativ 30 elevi.
Categorie beneficiari: liceeni
Buget: Buget: 9525 Lei
4. Tehnologii vechi și noi
Organizație aplicantă: Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”
Domeniu proiect: tehnologii, matematică, TIC, meșteșuguri, chimie, fizică, mecanică, biologie
Loc de desfășurare: Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” – Făgăraș
Proiectul propune ateliere în care vom construi împreună cu elevii participanți distilatoare de uleiuri esențiale și cuptoare solare, după o parte de cercetare. Această cercetare, și nu numai, se va materializa în editarea a două numere ale revistei EP Magazine, o revistă europeană de istorie a științei și tehnologiei, creată cu scopul de a fi utilizată ca material didactic la orele de științe. Revista este în întregime scrisă și editată de elevi. Acest proiect va îmbina experiența teoretică a elevilor de la colegiile naționale cu abilitățile practice ale elevilor de la liceele tehnologice.
Categorie beneficiari: liceeni
Buget: 6677 Lei
5. Caravana Experimentelor
Organizație aplicantă: Asociația Educația te face mare
Domeniu proiect: chimie si fizică
Loc de desfășurare: Școala Gimnazială Lisa
Ideea de bază a proiectului constă în oferirea de ateliere practice și experimente inedite care se le demonstreze elevilor de la Școala Gimnaziala Lisa conceptele teoretice din științe cu ajutorul a kit-urilor care conțin 10 experimente cu forțe, 10 experimente cu reacții chimice, 10 experimente cu apa si de kit-ul vârtejul culorilor.
Categorie beneficiari: copii din ciclul gimnazial
Buget: 12250 Lei
6. Natural Beauty 2
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – Health and Beauty Design
Domeniu proiect: chimie, biologie, fizică, matematică, meșteșuguri
Loc de desfășurare: Liceul Tehnologic „Dr.Ioan Șenchea” – Făgăraș
Este o continuare a primului proiect Natural Beauty finanțat de Fondul Științescu; actualul proiect poate continua cercetarea de laborator pentru obținerea de noi produse de igienă personală și accesorii prin aplicarea unor principii științifice. În munca de laborator se vor folosi echipamente procurate deja în primul proiect, dovadă că bunurile achiziționate prin intermediul finanțării Științescu sunt necesare și absolut utile în activitățile următoare. De asemenea, elevii vor învăța să cultive cristale – ”jucându-se” cu substanțe chimice – și să realizeze apoi obiecte de artă și podoabe din aceste cristale și din rășini epoxidice; despre aceste rășini se învață la chimie în clasa a X-a, elevii având astfel ocazia de a transpune în practică noțiunile teoretice asimilate.
Categorie beneficiari: Liceeni
Buget: 8222 Lei
7. Apa e viață
Organizație aplicantă: Asociația Bun Venit Transilvania
Domeniu proiect: biologie, chimie, inginerie, meteorologie
Loc de desfășurare: Cobor și Lovnic
Copiii și tinerii dintr-o zonă rurală defavorizată (Cobor și Lovnic) învață despre rolul important pe care apa curată îl are în viața lor: prin utilizarea metodelor științifice pentru a cerceta diferite aspecte ale apei (calitatea apei, resursele de apă, energia hidroelectrică) și efectuând în mod independent investigații privind calitatea apei din fântânile din Cobor, prin interviuri și crearea unei hărți. De asemenea, vom construi roți de apă folosind infrastructura de la KinderUni din Bărcut cu sprijinul echipei Asociației Jugendzentrum Seligstadt.
Categorie beneficiari: copii și tineri cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani
Buget: 10752 Lei
8. Start Robotica
Organizație aplicantă: Asociația Cantecul care Zidește
Domeniu proiect: robotică
Loc de desfășurare: Victoria
Ideea de bază a proiectului este oferirea de cursuri de robotică pentru 20 de începători cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani din mediu urban mic, Orașul Victoria. La cursul de robotică pentru începători vor participa două grupe de cate 10 elevi ai Liceului Teoretic I.C Drăgusanu care vor avea șansa să se familiarizeze cu un limbaj de programare vizual precum si cu construcția de roboți după o schema dată.
Categorie beneficiari: copii din ciclul primar
Buget: 6525 Lei
9. Story.lab
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – Echipa story.lab
Domeniu proiect: domeniul tehnologiilor interactive, al electronicii și new media art
Loc de desfășurare: Făgăraș
Story.lab este un proiect multidisciplinar care propune liceenilor interesați de tehnologii creative și arte vizuale multimedia, un context de învățare, experimentare și co-creare în care folosesc flexibilitatea tehnologiilor digitale interactive pentru a crea instalații artistice despre teme sociale sau științifice, de mediu și culturale din plan local. Instalațiile rezultate vor fi prezentate în cadrul unei expoziții itinerante pentru publicul larg și în liceele din Făgăraș.
Categorie beneficiari: liceeni
Buget: 13163 Lei
10. Frumoasa Verde
Organizație aplicantă: Școala Gimnazială Recea
Domeniu proiect: biologie, mediu construit, fizică, chimie, matematică (geometrie), geologie, meteorologie.
Loc de desfășurare: Recea
Prin intermediul acestui proiect ne propunem construirea unei grădini ecologice (solar din Pet-uri colectate de elevi + o zona deschisă) pentru amenajarea căreia să utilizăm materiale reciclabile, sol îmbogățit ulterior cu compost obținut din stația de compostare a școlii pe care dorim să o utilizăm, folosirea unui sistem de irigație prin picurare cu controler de irigare solar, măsurarea unor parametri fizici: Ph sol, temperatură, și umiditate atmosferice și telurice, realizarea unor experimente de laborator privind fiziologia plantelor dar și patogenia acestora (în colaborare cu un specialist în domeniu)
Categorie beneficiari: copii din ciclul gimnazial
Buget: 9000 Lei
11. Un gram de artă sub lupa științei
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – C.D.M-Creative Design of Mind
Domeniu proiect: artă, biologie, chimie, fizică, matematică, meșteșuguri
Loc de desfășurare: Făgăraș
Ideea de bază a proiectului este să aducem arta în studiul științelor, cu scopul de a dezvolta creativitatea si gândirea critică a elevilor. În plan secundar, dorim să formăm elevilor abilități motrice prin desen, pictură, modelaj, experimente chimice și biologice. Elevii vor avea ocazia ca, în atelierele Științescu, să descopere practic tainele realizării unei lucrări de artă, atât prin studiu în creion cât și culoare, prin folosirea proportiilor corpului omenesc și a anumitor repere osoase ca puncte metrice. Pentru realizarea cu succes a lucrărilor, vor dobândi cunoștințe fundamentale despre organismul uman, atât prin desen cât si prin observații ale corpului uman. De asemenea, vor descoperi arta ceramicii ca o știință, prin realizarea unor obiecte din materiale anorganice, non-metalice, care devin solide, dure si durabile prin încălzirea la temperaturi ridicate.
Categorie beneficiari: copii din ciclul gimnazial
Buget: 12280 Lei
12. ABC-ul învățării Typing-ului la clasele primare cu QWERTY
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – Banu Georgeta Mioara, Sburlea Simona și Burlăcescu Ioana
Domeniu proiect: matematică, științe, IT, arte, comunicare, limbi străine
Loc de desfășurare: Făgăraș
Proiectul își propune să inițieze elevi din clasele a II-a în învățarea tastării corecte timpurii, plus o componentă senzorială interactivă (culori și lumini), înțelegerea tehnologiilor care compun o tastatură modernă. Învățarea se va face pe platforma www.typingclub.com – partener google for education, și vor folosi tastaturi de la qwertykey.ro pentru a face totul mai atrăgător și pentru a putea sa experimentăm cu tehnologiile si softul care fac aceste tastaturi atât de interesante.
Categorie beneficiari: copii din ciclul primar
Buget: 8062 Lei