Științescu4all – Târg de Științe pentru cei mici și mari la finalul a trei ani de proiect
În data de 14 noiembrie 2019, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, împreună cu coordonatori și reprezentanți ai proiectelor finanțate prin Fondul Științescu, a găzduit, în sala de sport a Colegiului Național „Radu Negru”, un eveniment prin care publicul larg a putut întâlni echipele de proiecte Științescu care de-a lungul celor 3 ani au contribuit la înfrumusețarea științelor exacte în Făgăraș și în zonele din vecinătate.
Proiectele Științescu au început să fie susținute în 2016, iar la finalul acestor 3 ani ne putem lăuda cu finanțarea a 34 de proiecte în valoare totală de peste 300 000 de lei, timp în care ramurile STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) au fost descoperite și aprofundate prin joacă și experiment.
La evenimentul final, în cadrul târgului de științe, s-a organizat o întâlnire cu inițiatorii a 14 proiecte — unele finanțate în cadrul primei ediții, altele din acest an —, cu finanțatorii și partenerii proiectelor, cu elevi și părinți, cu toți oamenii care au crezut și care încă mai cred în Științescu și în rezultatele pe care le cumulează un astfel de proiect.
Tot joi, pe 14 noiembrie, a fost pentru prima oară când i-am avut alături de noi pe reprezentanții a două echipe de proiect ale lui Științescu Brașov: echipa de la Crizbav, coordonată de Mihaela Bucșa (care a propus activități susținute de tehnologie: tricou cu realitate augmentată, ochelari VR și tablete, simulator arc electric) și „Proiectul Experimentarium”(aflat la a doua ediție și reprezentat de Ciprian Branea: piramida holografică, tricou realitate augumentată, bec care levitează, plasma ball, generator gravitațional, instalație cinetică stroboscopică, Chladni plate, motorașe homopolare, braț robotic).
Echipele finanțate prin Fondul Științescu care au participat la acest eveniment au fost următoarele: Recycling cu Științescu (implementat de Asociația Jugendzentrum Seligstadt), Camera obscură (implementat de Asociația Renascendis), Viața din farfuria ta (coordonat de profesoarele Talabă Gabriela și Husac Luminița, de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”), Cercul de Biologie Karios (coordonat de profesoara Dudan Cristina, de la Colegiul Național „Radu Negru”), Ne jucăm, explorăm, învățăm (coordonator Pleșa Elena, profesoară la Colegiul „Aurel Vijoli” din Făgăraş), Micul Einstein (coordonat de Robu Mirela, de la Fundația Regen), Făgăraș pe aripile vântului (coordonat de profesoara Aron Simona, Colegiul Național „Doamna Stanca”), Mecanica nu e o mizerie (coordonat de profesor Pandrea Cornel, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”), Iarba verde de acasă (coordonat de Dudan Sergiu), Legolearn (coordonat deBrezaiu Marian, de la Colegiul Național „Radu Negru”), Protoshop – Viitorul începe azi (coordonat de profesoara Pleșa Elena, împreună cu mentorii Alexandru Dobre și Alina Floroi de la Laborazon și 3D DOT), Magia Științei (coordonat deprofesoara Grosu Monica, de la Colegiul Național „Radu Negru”), Iute ca săgeata (coordonat de profesoara Popa Corina, de la Colegiul Național „Doamna Stanca”) și Provocarea Lego (coordonat de Mușat Mihaela, francizor Young Engineers în Brașov).
Nu a fost loc de plictiseală, căci invitații au participat la diverse activități propuse, toate extrem de interesante și variate suficient de mult încât să atragă pe oricine din public. S-au desfășurat activități de fizică și biologie susținute de tehnologie, s-au ghidat roboței, s-au făcut exerciții cu instrumente de laborator în observarea microparticulelor și s-a participat la tăierea și lipirea aeromodelelor. În plus, s-au făcut puzzle-uri în jocuri de echipă, s-au identificat plante și animale cu ajutorul determinatoarelor și chiar s-a urmărit un traseu audio-viziual cu ultrasunetele liliecilor. Invitații s-au putut bucura de participarea la pirogravarea unor inițiale pe bucăți de lemn și la un mini-atelier meșteșugăresc, unul de recycling și electronică.
Programul Științescu este dezvoltat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România și este susținut de Romanian-American Foundation și multiplii finanțatori. Mai multe detalii aflați de pe https://fagaras.stiintescu.ro/ și de pe pagina noastră de Facebook, aici.