Proiecte 2021

1. Hardworking eco boat

Tip aplicant: ONG

Organizație aplicantă: Asociația Colegiului Național Doamna Stanca Făgăraș

Domeniu proiect: fizică, chimie, informatică, electronică și ecologie.

Proiectul este inițiat și va fi  implementat de un grup de elevi ai Colegiului Național „Doamna Stanca” din Făgăraș. Este dedicat tinerilor din comunitate și se bazează pe construirea unei bărci ecologice (cu ajutorul unor plăcuțe ARDUINO, baterii, router, localizator GPS, senzori ultrasonici, panou solar,  senzor de lumină, camere de supraveghere, indicator de semnalizare. Se vor realizarea  circuite capabile să coordoneze activitatea bărcii și se vor amplasare motoare responsabile de propulsarea acesteia care va aduna deșeurile reciclabile de pe râuri și lacuri. Scopul proiectului este acela de a stârni interesul pentru curățarea acestora dar mai ales, creșterea gradului de responsabilizare în rândul comunității pentru a menține un mediu înconjurător cât mai curat.

Beneficiari: ~ 100 de elevi din Țara Făgărașului

Buget: 10.000 Lei


2. Up!

Tip aplicant: Grup de inițiativă – Robomania

Domeniu proiect: robotica, IT, electronică, fizică și informatică.

Grupul de inițiativă compus din câțiva liceeni ai Colegiului Național „Radu Negru”  își propun, pintr-o serie de miniproiecte, să dezvolte abilitățile în utilizarea, mânuirea, programarea și întreținerea dronelor până la prelucrarea și utilizarea informațiilor obținute. De asemenea, în cadrul proiectului vor construi ei înșiși o dronă, împreună cu colegii lor, cu care să desfășoare o serie de activități bazate pe experiența dobândită prin implementarea celor patru miniproiecte cu dronele deja asamblate.

Beneficiari: ~ 300 de elevi

Buget: 12.000 Lei


3. Științescu îndrumă copiii să recicleze

Tip aplicant: ONG

Organizație aplicantă: Asociația Jugendzentrum Seligstadt

Domeniu proiect: mediu natural, fizică, chimie, ecologie, reciclare

În anul 2019 Științescu a ajutat la înființarea unui atelier de reciclare plastic prin proiectul Recycling cu Științescu. Pe acesta dorim să-l dezvoltăm în vederea studierii, înțelegerii necesității, interiorizării și implicării active în procesul de reciclare și producție, a copiilor care participă în fiecare an (aproximativ 600 anual) la activitățile din cadrul Universității Copiilor.

Beneficiari: minim 45 de copii în cadrul derulării proiectului

Buget: 12.000 Lei


4. Permacultura – o opțiune de viitor

Tip aplicant: Grup de inițiativă – SOS Agicultura

Domeniu proiect: Horticultură- agricultură, ecologie  și protecția mediului, chimie, biolgie, fizică, geografie, informatică

Acest proiect își propunesă pună în antiteză două moduri diferite de cultivare a legumelor (unul tradițional și unul tip permacultură), ne dorim ca elevii să analizeze caracteristicile fizice, chimice și biologice ale celor două substraturi, iar la final elevii să poată face o diferență calitativă și cantitativă asupra  recoltelor obținute, dar mai ales să conștientizeze efectele celor două substraturi de cultură asupra ecosistemului. Scopul principal al proiectului constă în promovarea şi susţinerea permaculturii ca metodă inovativă și alternativă la agricultura convențională dar și ca o tehnică participativă de protejare şi regenerare a mediului.

Beneficiari: ~ 500 de elevi

Buget: 10.882 Lei


5. Așa lucrează cercetătorii! – Explorăm lumea ascunsă mică și mare.

Tip aplicant: ONG

Organizație aplicantă: Asociatia Bun Venit Transilvania

Domeniu proiect: Biologie și astronomie

Proiectul se adreseaza copiilor din satele Cobor si Lovnic, cu care asociația lucrează de câțiva ani. Aceștia provin din mediul defavorizat, mulți dintre ei nici măcar nu frecventează școala. Prin participarea la activitățile propuse prin acest proiect, copiii vor avea ocazia de a experimenta personal cum lucrează cercetătorii. Împreună cu membrii echipei de implementare vor aborda noțiuni din domeniul biologiei și astronomiei prin introducerea în lumea fascinantă a microscopiei și a telescopiei. Totodată o să primească informații concrete cu privire la cercetări în domeniul  medicinal, respectiv biologic.

Beneficiari:

  • Grupa Cobor: Aprox. 10-14 Copii de la 10 ani pana 17 ani
  • Grupa mica Lovnic: Aprox. 15-20 de copii de la 6-10 ani
  • Grupa mare Lovnic: Aprox. 12-15 copii de la 11-18 ani

Buget: 12.118 Lei


6. Resturi cu…rost

Tip aplicant: Grup de inițiativă – Verde in secolul 21

Domeniu proiect: Fizică, matematică, IT, tehnologie , mecanică, biologie, agricultură, electronică, automatizare.

Cu ajutorul materialelor achiziționate prin Fondul Științescu elevii vor construi o tocătoare de crengi folosind un motor electric, în plus ei vor realiza 2 standuri de prezentare a motoarelor în doi si patru timpi folosite la tocatoare pentru a simula modul de functionare a acestora. O provocare și mai mare va fi pentru ei să se implice în construireaa două microsere automatizate pentru creșterea de vlăstari și germeni atât pe pat de compost, cât și pe pat de apă, precum și realizarea unui studiu comparativ a celor două metode.

Beneficiari: ~500 elevi

Buget: 11.317 Lei


7. Ne jucăm, explorăm, învăţăm!

Tip aplicant: grup de profesori – învățământ primar și gimnazial

Instituție aplicantă: Colegiul „Aurel Vijoli”, Făgăraş

Domeniu proiect: mediul natural, biologie, robotică, matematica, meteorologie, astronomie.

Proiectul se adresează elevilor din învățământul primar și gimnazial, ca beneficiari direcți și comunității din care provin, în mod  indirect. Prin acest proiect dorim să implicăm copiii în activități diverse ce au la bază domeniile de interes ale acestora: știință, tehnologie, astronomie, protectia mediului. Vor descoperi că apa care se află în jurul nostru poate fi analizată; vor stabili nivelul precipitațiilor dintr-o anumită perioada și cum putem să protejăm resursele de apă; vor experimenta trecerea apei în toate cele trei stări de agregare,  modul în care se descompune în elemente chimice, metode de purificare și de aflare a  nivelului pH, etc. Pentru că elevii sunt curioși cu privire la Univers vom face o călătorie și vom explora lumea vastă a astronomiei, cu tot ce cuprinde ea.  Vom învăța despre Sistemul Solar, stele, misiuni spațiale și alte obiecte și fenomene cerești.

Beneficiari: ~70 elevi

Buget: 10.000Lei